Velkommen til DR-Museum

Det ældste TV-kamera

Pressemeddelelse

DR-Museets tilværelse og fremtid har vi altid følt os usikker over for. Men med den aftale der nu er indgået mellem DR og Enigma ser det ud til at fremtiden er sikret. 

I anledning af indgåelse af aftalen har DR udsendt en pressemeddelelse som vises her:

DR’s tekniske samling er siden 2004 blevet varetaget af DR Museumsforening, der består af en gruppe tidligere DR-medarbejdere, som har investeret tid og sjæl i bevarelsen af de tusindvis af ikoniske genstande og apparater.

Fra 1. januar 2019 indtræder ENIGMA som ansvarshavende museum i samarbejdet med DR og DR Museumsforeningen om i fællesskab at sikre og formidle DR’s historie. Dermed vil DR’s helt særlige bidrag til den danske kulturhistorie i fremtiden blive tilgængelig for et bredt publikum gennem udstillinger, arrangementer og undervisning i musealt regi.

”DR’s samling af tv- og radioudstyr er en vigtig historisk dokumentation, og viser det tekniske fundament for næsten 100 års dansk medie- og kulturproduktion i DR. Derfor er jeg også meget glad for, at vi nu indgår aftale med ENIGMA om deponering og formidling af vores historiske udstyr. Med samarbejdet sikrer vi en bredere formidling af den del af kulturarven, der handler om vores fælles oplevelser med DR gennem tiden. Oven i købet i et fint samspil mellem et museum med stor erfaring og faglig ekspertise i at formidle netop denne dynamiske del af Danmarkshistorien og godt understøttet af ildsjælene i DR Museumsforeningen,” siger DR’s generaldirektør Maria Rørbye Rønn.

Historiske samlinger finder sammen

ENIGMA er vokset ud af det gamle Post & Tele Museum, og er i dag midt i en transformationsproces i nye rammer i det gamle postkontor på Trianglen i København. Museet stiller skarpt på kommunikation i al alskens former, og DR’s tekniske samling er en naturlig tilføjelse til ENIGMAs samlinger, der består af Danmarks post- og telehistoriske samlinger.

”Statsradiofonien blev i 1925 født ud af Post- og Telegrafvæsnet, så når DR’s tekniske samlinger nu bringes sammen med ENIGMAs samlinger er det næsten som at finde en mistet slægtning,” siger museumsdirektør Jane Sandberg og fortsætter:

”Vi er på ENIGMA meget stolte og taknemmelige for, at DR har valgt os som samarbejdspartner og som varetager og formidler af den vigtige del af Danmarks medie- og kommunikationshistorie som DR udgør. Vi ser frem til at folde historierne ud i mange forskellige formater. Publikum kan glæde sig til både at nærstudere DR’s ikoniske genstande på udstillinger, få fortalt historier og anekdoter fra deres brug gennem foredrag og selv deltage i debatter, hvor vi fokuserer på mediernes rolle i vores samtid og fremtid.”

Dansk mediehistorie fra radioens barndom og frem

I den kommende tid vil ENIGMAs personale sammen med DR Museumsforening forberede flytningen af samlingen fra TV-Byen i Søborg til nye magasiner. Arbejdet er første spadestik i en længerevarende proces, hvor materialet skal gennemgås og registreres forud for inddragelse i ENIGMAs forskning og øvrige aktiviteter.

Formand for DR Museumsforening Per E. Tidgen fortæller:

”Vi glæder os til, sammen med ENIGMA, at kunne fortælle de historier, vi har passet på i så mange år. Vi har længe drømt om muligheden for at vise samlingen af historisk teknisk udstyr frem til mange flere interesserede, og den mulighed åbner sig nu med det nye samarbejde.”

Når ENIGMA åbner for den samlede ombygning af museets nye rammer, er ambitionen at kunne fortælle den samlede danske medie- og kommunikationshistorie. Fra radioens barndom til fjernsynets indtog i dagligstuen og tekniske innovationer. Som for eksempel historien om hvordan ”rygsæksenderen” udviklet hos DR og brugt af blandt andre Gunnar ’Nu’ Hansen til hans berømte livereportager senere blev fundamentet for et af landets tidlige mobiltelefon-eventyr, Storno.

Kontakt:Museumsdirektør Jane Sandberg, js@enigma.dk; tel. 2167 2819


Forord

Denne hjemmeside var oprindelig tænkt til information for foreningens egne medlemmer. Men vi er blevet opfordret til at gøre den tilgængelig og meningsfyldt også for andre der kan være interesserede i, hvad vi beskæftiger os med i DR Museum.

DR museum er på nuværende tidspunkt ikke et egentligt museum med udstillinger i egne lokaler. Men vi håber, at det bliver sådan på kortere eller længere sigt, når udstillingsfaciliteter viser sig.

Indtil nu gælder det for foreningen at sikre at de effekter vi råder over, teknisk udstyr, fotografier, dokumenter og andre museumsværdige effekter fra Danmarks Radios tilblivelse i 1925, bliver registreret. Registreringen omfatter katalogisering, indskrivning i en database og beskrevet så det senere er muligt at lave udstillinger med relevante beskrivelser og fortællinger om det udstillede.

På de følgende sider kan du bl.a. læse om: 
                            -       Foreningen og dens vedtægter

-          Bestyrelsen, der også er forretningsudvalg for Museet

-          Hvad vi er i gang med

-          Hvor vi er

-          Efterlysninger, foto af ukendt materiale, udstyr

-          Udstillinger og arrangementer

-          Museets elektroniske database

-          Hvordan henvender du dig   

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Michael Nielsen | Svar 06.02.2020 11.34

Vi er nogle gl. teknikkere, der finder det uheldigt, at denne side, der før har fungeret godt, er gået helt i stå for nye indlæg, nyheder, billeder info. osv

Gert Michelsen | Svar 24.09.2019 11.26

Hvor er det dejligt at der ENDELIG er sket noget mht til fremtiden for DR Museum! Glæder mig til at se udstillingen på Enigma når man er nået så langt.

Kirsten Rosenkilde | Svar 25.01.2018 14.02

Jeg har en del gamle transisstore og tv som er meget velholdte...bl.a. et tv fra 1960.....håber I vil have det....

Per Tidgen 30.01.2018 20.33

Kære Kirsten Rosenkilde
Tak for din henvendelse, men kontakt i stedet Ringsted Radiomuseum, Sct. Hansgade b34, 41oo Ringsted telf. 57615700
Venlig hilsen

Jens Olesen | Svar 01.11.2010 09.52

Opdagede til min glæde linket til Jeres hjemmeside på Inline her til morgen. Kan jeg blive medlem af foreningen?.. og hvordan? På Genhør! Jens Olesen

Ronald Skovdal | Svar 24.08.2010 11.15

Kære Venner det er meget flot.
Jeg har en efterlysning, som gammel medarbejder fra radiohuset, har jeg efterlyst vores Valdemar Poulsen & Gunnar NU statuetter ?

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

06.02 | 11:34

Vi er nogle gl. teknikkere, der finder det uheldigt, at denne side, der før har fungeret godt, er gået helt i stå for nye indlæg, nyheder, billeder info. osv

...
11.01 | 18:31

Jeg savner søgefelt for at finde nogen af dem jeg mødte da jeg som barn var med far på optagelser landet rundt, og nogen af hans udsendelser. Er det kun teknik?

...
11.01 | 18:17

Jeg ville "læse mere" af indlæg af 11.4. om at "Det er dejligt at se, at min far..." for at se hvem det drejer sig om, men linket førte ikke videre til artiklen

...
24.09 | 11:26

Hvor er det dejligt at der ENDELIG er sket noget mht til fremtiden for DR Museum! Glæder mig til at se udstillingen på Enigma når man er nået så langt.

...
Du kan lide denne side