Vi efterlyser

Efterlysning

Blandt effekter, der findes i magasinerne, er der flere som vi kun har meget få oplysninger om. Effekterne er måske heller ikke intakte, der mangler dele, som vi ikke har kendskab til.

Disse effekter vil vi selvfølgelig gerne have så mange oplysninger om som muligt og måske også en beskrivelse af, hvad der eventuelt mangler for at gøre dem komplette.

Måske har vi kun billede af effekter men vil gerne vide hvor et eksemplar findes og eventuelt yderligere oplysninger om selve effekten.

På denne side vil vi efterhånden bringe foto af disse, ofte meget spændende effekter, og spørge om yderligere oplysninger.

Kan du hjælpe os, så send en mail til DRMuseum@dr.dk .

Stereopult

Kender du denne pult?
Denne pult er fra DRs tekniske samling og produceret i DR 1960erne til forsøgspult til stereoproduktioner. I DR Museumsforening er der få medlemmer der var ansat ved radioen på det tidspunkt, og derfor er der lidt viden om pulten. Men måske er der nogen her der kan bidrage til fortællingen? Måske nogen der var med til stereoforsøgene i den periode, og måske endda brugte pulten? 😉 Pulten (og tilhørende stel) er udstillet på 1. sal. På produktionsgangen i DR Byen.
Kontakt foreningen hvis du kan hjælpe med oplysninger.
På forhånd tak.
Arne Noack. Udstillings-medarbejder ved ENIGMA Museum

ARNØ klippebord

DR-Museum søger oplysninger om eksisterende "ARNØ" klippeborde. Museet er også interesseret i fotos og beskrivelser af dette klippebord.

Arnø bordet blev anskaffet af DR i begyndelsen af 1950érne til den nyopstartede TV-afdeling og det var i brug til omkring 1959-60.

Er du i besiddelse af et Arnø klippebord eller foto og beskrivelser eller har du oplysninger der kan hjælpe os videre i vor eftersøgning høre vi gerne fra dig på vor mail: drmuseum@dr.dk    


Hårtørrer

Hårtørrer eller blev den brugt til at lave permanente krøller med?

Den første efterlysning gælder ikke et teknisk udstyr til produktion af tv- eller radioudsendelse, men har nok alligevel været et nødvendigt redskab i forbindelse med forberedelse til tv-udsendelse.

På et skilt på enheden står der at det er en hårtørrer. Den varme tørrende luft er kommet gennem de mange spiralslanger. Men der mangler tilsyneladende en hjelm eller hætte, som skulle dække hovedet/håret på den, der skulle have ordnet håret. Eller har den været anvendt til noget helt andet?

Den samlede højde er ca. 150 cm.

Hvordan blev den anvendt og hvordan så hjelmen ud. Er der en speciel historie omkring denne hårtørrer?

Hjælp os, skriv til os på mailadressen: DRMuseum@dr.dk .

Har du yderligere oplysninger over denne hårtørrer er vi meget interesserede.

Voksskæreapparat.

Hvor er den? 


Før båndoptagerens indtog i radioproduktion blev der anvendt voksskæreapparater, ikke at forveksle med laksskæreapparater.
Billedet viser et sådant voksskæreapparat. Vokspladen kunne fra sin start, altså når den var ny, være op til 5 cm tyk. Pickupnålen var monteret på et kraftigt tungt hoved, så nålen kunne trykkes ned i voksen og dermed danne en rille, der var et billed af den modulation, der blev sendt til pickuppen. Modulationen var det program, tale eller musik, der skulle optages til senere afspilning.
Voksen var temmelig blød og vokspladen skulle opbevares i køleskab idet den skårne rille ellers ville flyde sammen, og der ville ikke være noget at afspille. Voksens blødhed betød også at en vokspladen kun kunne afspille ganske få gange før rillen var ødelagt. Når optagelsen ikke skulle anvendes mere, blev det øverste millimetertynde lag med rillen afhøvlet og vokspladen kunne anvendes til ny optagelse.
Det viste eksemplar er fremstillet af firmaet Georg Neumann, der havde hovedsæde i Berlin.
Desværre blev der ikke gemt nogle eksemplarer af disse voksskæreapparater, da de blev udskiftet til fordel for lakskæreapparater og senere båndapparater.
Har du kendskab til hvor et sådan apparat findes, hører vi meget gerne fra dig.  
DRmuseum@dr.dk

Den mørke plade over rillerne (stroposkopskiven) er en frisk voksplade på ca. 5 cm.

michael jensen 26.03.2016 20:21

kan i bruge nogle strøm stik som bruges til apparaterne der blev brugt i DR? De er med rød plast, mener de blev kaldt Tuchel.

Per Tidgen 31.03.2016 10:07

Kære Michael

Tak for din henvendelse, men vi har rigeligt af den slags stik, så vi må sige nej tak til dit tilbud.

Med venlig hilsen

Per Tidgen